geeft les in


........oefeningen die lichaam, geest en adem combineren wat leidt tot diepe ontspanning en een bewust-zijn. Het lichaam beweegt met vloeiende bewegingen als een harmonieus geheel, d.w.z. dat de verschillende delen van het lichaam elkaar ondersteunen bij de beweging. Dit houdt in het zoeken naar een goede houding, en het vermijden van overbodige spanningen. De spieren worden zonder dat ze al te veel belast worden sterker en soepeler. Na een periode van intensief oefenen zul je merken dat je lichaam meer ont-spannen voelt, dat je meer stabiliteit krijgt en letterlijk en figuurlijk niet meer zo makkelijk uit balans raakt. 


Onderstaande trainingen hebben ieder een specifieke les-inhoud en -opbouw. De keuze is afhankelijk van je persoonlijke interesse en voorkeur.


Wat je ook wilt trainen; de basis is altijd hetzelfde: ont-spannen, correct leren bewegen en altijd

blijven ademen.


Chi in Balans 

.........met Chi Kung, één van de therapievormen van de traditionele Chinese geneeswijze.

Chi staat voor het Chinese concept van levensenergie, de basis van de traditionele Chinese geneeswijze. Kung betekent zoveel als 'kunst' of 'vaardigheid'. Chi Kung kan dus vertaald worden als het cultiveren van je levensenergie.


Een les bestaat uit o.a. oefeningen waarbij men volgens een bepaald patroon beweegt, dit patroon enige malen herhaalt en naar een volgende beweging over gaat. De les wordt afgewisseld met statische houdingen die langere tijd worden aangehouden. Visualisatie is hierbij een krachtig hulpmiddel.


Wees meditatief; Innerlijk rustig en ont-spannen, in het dagelijkse leven alert en actief.


                                                                                                                                     meld je aan voor een workshop 


Chi in Beweging

Een bewegingsvorm waarbij langzaam verschillende houdingen aangenomen worden. De bewegingen zijn zacht, soepel, gelijkmatig, continu en natuurlijk.De nadruk in de oefeningen ligt op strekken en draaien met een lichte druk op de gewrichten en ledematen.


T'ai Chi Ch'uan, van oorsprong een krijgskunst, wordt in deze lessen beoefend als bewegingsleer.

De training is laagdrempelig met doorlopende instroom aan het begin van iedere maand. Het is een basisvorm, makkelijk te leren vanwege zijn eenvoud en symmetrie en is geschikt voor iedereen, ongeacht leeftijd en lichamelijke conditie.

                                                                                                                                        meld je aan voor een  proefles


Chi in Actie en Interactie

Om je solo-vorm meer realistisch en levendiger uit te voeren, moet duidelijk zijn waar elke beweging voor dient: als verdediging, afweer of aanval.


De Tai Chi Ch’uan duo-set

……leert je de mindset van de origine van Tai Chi Ch’uan, het conditioneren van lichaam en geest als krijgskunst, zonder de risico’s van het sparren.

…..of 'fighting set' is een matchende, vloeiende, choreografie voor 2 Tai Chi-spelers met gevechtstoepassingen van de Tai Chi-principes; de idee om de kracht van de tegenstander te neutraliseren en om te buigen voor een tegenaanval; Kracht overwinnen met zachtheid, soepelheid en timing.

.....verbetert het lichamelijke en geestelijke reactievermogen doordat men leert te handelen vanuit ontspanning.


Ieder actie-interactie wordt gedetailleerd uitgelegd en geoefend waarna deze wordt toegevoegd aan de choreografie, vergelijkbaar met het aanleren van de solo-vorm.

De set wordt in het begin langzaam uitgevoerd en later kan de snelheid opgevoerd worden tot een realistische vechtsnelheid… met behoud van de choreografie. Bij hogere snelheid heb je de voordelen van een cardio-oefening. Je gebruikt het hele lichaam, je vergroot je fysieke kracht en je conditie. 


Ten slotte

Het leven is geven en nemen. Soms is het zinvol om mee te bewegen soms is het noodzakelijk om weerstand te bieden. Wat doe jij?

Kan je de Tai Chi-principes toepassen onder druk? In harmonie bewegend met je partner: ontspannen en geaard blijven, je ontspannen structuur behouden, je neutrale mindset behouden?

Leer de acties en intenties van je tegenstander te voelen door te ‘kleven’ en ‘luisteren’.

Minimaal 6 maanden ervaring in de hand-vuistvorm is een noodzakelijke basis voor deze training.


Oefen het lichaam en ont-span de geest !                                                                                                                                                                                                                                                          meld je aan voor een workshop


Tai Chi-Zwaard, vorm en functie

Traditioneel zijn wapenvormen, zoals met het zwaard, onderdeel van de Tai Chi training. Zwaardtraining is een volgende stap na de vuist-training. Beiden zijn gebaseerd op de Tai Chi principes. Het zwaard geeft echter een andere dynamiek aan de beweging en kan nieuwe inzichten in de diepgaande principes opleveren. De zwaardvorm is meer nog gericht op het versterken en soepel maken van gewrichten en versterken van aandacht.

Minimaal 6 maanden ervaring in de hand-vuistvorm is een noodzakelijke basis voor deze training.

 

Het volledig programma bestaat uit:

 • Zwaard chi kung
 • Solo vorm
  • Basisoefeningen
  • Martiale toepassing
  • Partner-drills
 • Duo vorm
  • Fighting set

 

CHANGE CREATES CHANCE !

                                                                                                                                      meld je aan voor een workshop

 
 
Chi in Balans minimaal 10 inschrijvingen
Chi In Actie minimaal 10 inschrijvingen
Tai Chi Zwaard minimaal 10 inschrijvingen
 
Chi in Beweging, iedere donderdag vanaf 19.30 uur, locatie Meidoornstraat 55, Oude Noorden van Rotterdam