Workshop Taijiquan(T'ai Chi Ch'uan)

met Erik Elsemans, YMAA coach instructor

georganiseerd door TaiChi-Rotterdam en Kempo Vereniging Shaolin Ch'uan Fa-Utrecht met als onderwerpen:
- Hoe de aanval te onderscheppen en contact maken met de tegenstander
- Martiale toepassingen van Pushing Hands

Programma zaterdag 18 mei
locatie
Utrecht, adres wordt nader bekend gemaakt

10:00 start
13:00 - 14:15 lunchpauze  
17:00 eind
 
kosten
 
€ 55, betaalgegevens volgen na aanmelding.
  

Taijiquan werkt voornamelijk op heel korte afstand van de tegenstander, wat wil zeggen dat men voortdurend contact met hem probeert te houden met de handen (= pushing hands). Als Taijiquan beoefenaar probeer je daarom zo snel mogelijk contact te maken met je tegenstander.

Zodra men na het onderscheppen van een aanval contact heeft gemaakt, blijft men aan de tegenstander 'kleven' om zijn zwaartepunt te controleren en probeert men hem uit evenwicht te brengen en een opening in de verdediging te vinden om aan te vallen. Als het geschikte moment wordt gevonden, kan men aanvallen met een slag, trap, qin na(gewrichtsklem) of shuai jiao (take down).

Het belangrijkste hierbij is je reactiesnelheid. Bij een aanval moet je reactie snel en natuurlijk zijn. Je hebt in dergelijke situatie geen tijd hebt om na te denken, dus moet je je natuurlijke onderscheppingsvermogen ontwikkelen. Als je eenmaal de aanval onderschept hebt, kan je je verbinden met je tegenstander.

Er zijn veel manieren om je reacties te trainen, zowel in externe als interne stijlen. Omdat Taijiquan echter de nadruk legt op het verbinden en blijven contact houden met de tegenstander, moet je reactietraining rondheid en controle benadrukken in plaats van enkel maar het afweren en onderscheppen.

Voor we beginnen met verplaatsingen en het innemen van posities, moeten we eerst leren reageren op, en verbinden met een aanval. Het trainen van de ogen is belangrijk voor je reactiesnelheid: leer om niet te knipperen, en leer herkennen hoe een aanval zich bij de tegenstander begint te vormen (leer het lichaam of de lichaamstaal van je tegenstander lezen). Je moet oefenen tot je vlot kan onderscheppen en verbinden zonder de ogen te sluiten of te knipperen, zelfs bij heel snelle en plotse aanvallen. Natuurlijk beginnen we traag en versnellen we geleidelijk naarmate onze vaardigheid zich ontwikkelt.

Over de trainer

Erik Elsemans begon in 1994 met taijiquan. In mei 1996, teleurgesteld door het totale gebrek aan kennis van het martiale aspect van taijiquan bij zijn eerste leraar, schakelde hij over naar het YMAA-systeem. Vermits er geen YMAA-school was in België, studeerde hij eerst een jaar bij YMAA in Parijs. Van 1997 tot 2008 verbleef hij ongeveer drie maanden per jaar in de Verenigde Staten om er les te volgen bij Yang Jwing-Ming in de hoofdschool van YMAA in Boston. Hij ging er in totaal twintig keer naartoe en volgde ook workshops met Yang Jwing-Ming in Frankrijk, België en Nederland en trainingskampen van YMAA met Yang Jwing-Ming in Hongarije, Polen en Portugal.

Hij nam ook deel aan de vijf eerste werk- en trainingskampen in het YMAA Retreat Center in Californië van 2004 tot 2007 en assisteerde Yang Jwing-Ming bij het geven van workshops in België, Nederland, Frankrijk en de V.S. Erik gaf ook zelf workshops in België, Nederland, Frankrijk, Italië, Polen en Bermuda.

Hij is door Yang Jwing-Ming erkend als YMAA coach instructor. Op 29 november 1997 richtte hij YMAA België op en op 1 maart 1998 werd de school officieel door Yang Jwing-Ming erkend als YMAA-school.


PRIVACY EN VEILIGHEID

Bij TaiChi-Rotterdam.nl vinden we privacy belangrijk. Daarom hebben we de hieronder ons privacy beleid in begrijpelijke taal uiteen gezet. Dit privacy beleid geldt voor ieder websitebezoek, iedere aanmelding, transactie en iedere overeenkomst op of via TaiChi-Rotterdam.nl en is niet van toepassing op eventuele websites van derden waar wij naartoe linken.

PERSOONSGEGEVENS

Persoonsgegevens zijn voor ons persoonlijke gegevens zoals je naam, adres of e-mailadres die je aan ons verstrekt. Bij een aanmelding voor een les, een wekelijks abonnement of het doen van een aankoop op TaiChi-Rotterdam.nl word je gevraagd om een aantal persoonsgegevens in te vullen zoals je naam, e-mailadres, afleveradres en gegevens om de betaling te kunnen verwerken. Deze persoonsgegevens worden alleen gebruikt om de administratie of je bestelling af te handelen.

Bij het verwerken van persoonsgegevens geldt dat alleen de gegevens gebruikt worden die jij zelf actief achtergelaten hebt op TaiChi-Rotterdam.nl Wij stellen persoonsgegevens nooit aan derden ter beschikking, met uitzondering van partijen die betrokken zijn bij het uitvoeren van de overeenkomst. Persoonsgegevens worden nooit voor andere doeleinden gebruikt dan waarvoor je ze aan ons hebt verstrekt, namelijk het uitvoeren van de overeenkomst.

WET BESCHERMING PERSOONSGEGEVENS (WBP)

Bij het verwerken van persoonsgegevens wordt de Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP) gevolgd. Deze wet helpt de privacy van burgers te beschermen. De WBP is onder andere van toepassing op gegevens die verwerkt worden via websites. Dit betekent dat ook persoonsgegevens die via internet worden verzameld, bewaard en gebruikt, onder deze wet vallen.

VERWIJDERING PERSOONSGEGEVENS

Indien gewenst, kun je op ieder moment je persoonsgegevens inzien, wijzigen of laten verwijderen. Je kunt ons hiervan op de hoogte stellen door een e-mail te sturen naar info@ TaiChi-Rotterdam.nl

PHP FormMail Generator - A free tool to create ready-to-use web email forms with file upload, auto-response email, and dependent dropdowns.